Spletni brskalniki nam omogočajo dostop do internetnih strani. Brez brskalnika ne moremo dostopati do iskalnikov, kot so Google ali pa Bing. Ko inštaliramo operacijski sistem na računalnik, ima vsak računalnik na sebi naložen prevzeti brskalnik. Operacijski sistemi Windows uporabljajo Internet Explorer ali pa Microsoft Edge. To je odvisno od različico Windowsa. Na računalnikih, ki uporabljajo iOS, se prevzeti brskalnik imenuje Safari.

Nekatere osebe po namestitvi operacijskega sistema uporabijo te prevzete brskalnike, da prenesejo druge bolj preproste ali pa hitrejše brskalnike. Prevzeti spletni brskalniki so zelo počasni in včasih ne delujejo pravilno.

Na primer Internet Explorer je obstajal že od devetdesetih in med tistim časom in sedanjim se v njegovi kodi ni veliko spremenilo. Explorer je še vedno deloval na principih, ki so bili uvedeni z Windows 95. Zaradi tega je Explorer postal velika šala in ga ljudje zelo redko uporabljajo zaradi svojega počasnega delovanja in staromodnega delovanja.

spletni brskalniki

Velikokrat rečejo, da je Explorer samo dober za prenos drugih brskalnikov. Spletni brskalniki, kot so Chrome, Firefox ali Opera so najbolj popularni brskalniki. Chrome je brskalnik, ki ga je izumilo podjetje Google. Deluje na principu izvorne kode Chromium. To je princip, v katerem se procesi razdelijo na več delov in s tem pospešijo delovanje posameznih procesov.

Recimo, da imate odprte 3 zavihke, in v enem gledate YouTube, v drugem Facebook ter v tretjem spremljate elektronsko pošto. Če gledate YouTube, bo program uporabil večino procesne moči, da se posnetek brez hibno predvaja. V primeru, da preklopite na Facebook ali zavihek, ki ga uporabljate za spremljanje elektronske poštne, se bo tista procesna moč prenesla na Facebook ali pa elektronsko pošto.

Drugi spletni brskalniki delujejo na principu enojnega procesa. Iz tega samega procesa si morajo zavihki deliti moč. Firefox je popularna nadomestilo Chromu. Velikokrat lahko proces mnogih zavihkov vzame veliko moči od računalnika. Med tem, ko pa brskalniki, ki temeljijo na enem samem procesu, vzamejo dosti manj moči. Chrome je zelo znan, da potrebuje veliko spomina oziroma rama za delovanje.

Nekateri spretni uporabniki lahko tudi naredijo svoj lastni brskalnik. V ta namen lahko uporabijo različne kode, ki so na voljo zastonj. Te kodo so osnovni osnutki za delovanje brskalnika in uporabnik lahko ureja brskalnik po svojih željah. Tovrstni kod je mnogo in jih lahko uporabljate zastonj. Najbolj popularna izvirna koda, ki je brezplačna, izvira iz projekta Chromium.

Včasih, preden so bili iskalniki tako popularni, so ljudje v brskalnik morali vpisati naslov poljubne spletne strani ročno v naslovno vrstico brskalnika. Spletni brskalniki nam dandanes omogočajo, da želeno besedo vpišemo neposredno v naslovno vrstico. Nato nas brskalnik avtomatsko preusmeri na seznam rezultatov iskalnika.