Menjava olja avtomatski menjalnik je nujna na določeno število kilometrov ali časovno obdobje. Redna menjava olja avtomatski menjalnik bo zagotovila, da bo vaš menjalnik v avtu, pa naj bo ročni ali avtomatski, vedno brezhibno delal, če le ne bo kakšne mehanske okvare prav na menjalniku. Olje je nujno mazivo za vse dele menjalnika, ki se med seboj drgnejo, da ne pride do prevelikega trenja in zaradi tega se ne zažgejo deli menjalnika, kar bi povzročilo njegovo okvaro in menjavo. To pa zna biti zelo drago. Odvisno je seveda od modela vašega menjalnika.

menjava olja avtomatski menjalnik

Periodična menjava olja avtomatski menjalnik namaže z oljem, da lahkotno tečejo vsi deli. Če bi se na primer vaš menjalnik začel zatikati, je lahko to resen znak, da primanjkuje olja v njem ali pa da so se v njem nabrali opilki. Takrat je nujna menjava olja avtomatski menjalnik v celoti in se ga nadomesti s svežim oljem, ki je brezhiben. Vaš menjalnik pa bo delal še naprej.

Zelo pomembno je tudi, kakšno olje vam bodo dali v menjalnik. Zahtevajte najdražjega in najbolj kakovostnega, saj je dražji le za nekaj evrov medtem, ko bo delovanje menjalnika z njim kot noč in dan proti slabšemu olju. Pri olju res ne smete skopariti. Da bo menjava olja avtomatski menjalnik res kvalitetna in brezhibna, avto odpeljite k izurjenemu mehaniku, ki ima izkušnje in seveda tudi vso pravo opremo za to, da odpre menjalnik in olje zamenja.

Dober mehanik bo to seveda naredil sam, ko je treba in tudi na vaše priporočilo, če boste opazili težave z menjalnikom. Serviser bo zmeril vse parametre in bo ugotovil, zakaj vam ta naprava dela težave ter to napako bo tudi odpravil. Za menjavo olja ne bo potreboval dosti časa, lahko boste avto kar počakali ali ga pridete iskat kasneje, da v miru vse naredi in pregleda.