Vsi vemo, da je lešnikova potica simbol tradicije in prazničnosti.

Še danes se recepti naših babic prenašajo iz roda v rod in se pojavljajo v različnih oblikah: oblika štruklja, potičke ali šarklja. Tudi okus, ki ga ima lešnikova potica je odvisen od oblike pekača. Testo iz katerega so izdelane manjše potičke je bolj suho in ima temnorjavo skorjico, tista večja lešnikova potica pa je veliko bolj sočna.

lešnikova potica

Lešnikova potica se po navadi pripravlja predvsem v prazničnem času npr. božič ali velika noč. Zelo dobo se poda tudi k vroči skodelici kave ali čaja. Gospodinje, ki znajo izdelati tisto popolno potico, pa morajo imeti veliko izkušenj in kakovostnih sestavin, ki nam zagotovijo mehko in polno sredico.

Tradicionalna slovenska lešnikova potica je postrežena in pečena v lončenem okroglem pekaču, s prepoznavnim tulcem v obliki stožca v sredini. Tudi danes jo velikokrat premažemo z maščobo, to pa zagotovi, da se povrhnjica potice dobro zapeče. V primerjavi z orehovo potico je ta bolj nežnega okusa in ima manj izraženo zemeljsko aromo. Poleg tega lešniki vsebujejo manj maščob.

Lešnikova potica odlična izbira tudi za razne pogostitve, saj je priročna za prenašanje in enostavna za uživanje.

Priprava potice:

  1. Najprej pripravimo kvašeno. V moko dodamo sol in nastrgamo limonino lupinico. Posebej segrejemo mleko, dodamo sladkor, maslo in rumenjaka. V moko dodamo najprej kvasec, nato pa zmes z mlekom. Zgnetemo testo in ga damo vzhajat.
  2. Med vzhajanjem pripravimo nadev. Zmletim lešnikom dodamo sladkor in zmešamo. Poparimo z vročo smetano in zmešamo. Pustimo stati okoli pol ure oz. toliko, da testo vzhaja. Sneg beljakov in 2 žlički ruma dodamo tik pred mazanjem nadeva na testo.
  3. Vzhajano testo razvaljamo in ga enakomerno namažemo z nadevom. Pustimo vzhajati, vmes pa segrejemo pečico na 190 stopinj. Preden damo potico v pečico, jo večkrat prebodemo. Pečemo 1 uro.