Betonski škarpniki so lep okras za hišo ali poslovno stavbo in so zelo primerni za urejanje okolice tako stanovanjskih hiš kot tudi blokov, poslovnih stavb ali gospodarskih poslopij.  Škarpniki iz betona so konstruirani zato, da bodo trdno držali bodisi zemljo ali pesek, da ne bosta drsela, preberite si na povezavi https://www.skarpniki.si/betonski-skarpniki/.

betonski škarpniki

Če imate težave z bregovi in bi želeli, da ene drsijo, lahko naročite betonske škarpnike, ki so narejeni tako, da so znotraj votli. Zalijete jih lahko z betonom, kar jih naredi izjemno močne in so lahko podpora ali pa navaden zid. Betonski škarpniki kot podpora ali opora so zahteven projekt zato se pred postavitvijo posvetujte s strokovnjakom za pravilno izgradnjo. Lahko jih seveda uporabite za ograje, ki zelo lepo zgledajo, če posebej, če jih pobarvate v razne barve. Gradnja z njimi je zelo hitra in enostavna ter dobesedno večna, saj so zle dolgo obstojni.

Za zaščito betonskih škarpnikov in iz njih narejenih ograj se uporabljajo različne betonske kape, ki jih postavite na vrh ograje ali stebrov oziroma škarpe ter o namenjeni zaščiti betonskih škarpnikov pred tako imenovanim cvetenjem betona, ki je naraven pojav, če je beton dolgo časa izpostavljen vremenskim vplivom. Hkrati pa zadržijo pojav in napredovanje belih lis na betonu, ki so tudi naraven pojav in jih ne morete preprečiti v celoti, lahko pa jih močno zavrete.

Betonski škarpniki so izdelani iz naravnih materialov in zato so okolici zelo prijazni. Ne puščajo nobenih posledic za seboj in ne oddajajo ničesar škodljivega. Nasprotno, betonski škarpniki za cvetlične in vrtne grede so tako narejeni, da se jih rastline dobesedno s svojimi koreninami oklenejo ter zarastejo. Na ta način postanejo takšne betonske ograje še bolj trsne in zaustavijo plazenje zemlje oziroma teran. Takšen vrt je tudi zelo lep okras, saj lahko med take škarpnike usujete zemljo ter vmes posadite zelenje. Zelenje je lahko okrasno, kot so razne cvetlice ali grmovnice ali pa koristno kot so povrtnine.