Nova okna so lahko težka odločitev. Na trgu je namreč več vrst oken, ki se med seboj razlikujejo po svojih lastnostih. Okna iz lesa spadajo med priljubljene vrste oken. Potem pa so priljubljena tudi PVC in aluminijasta okna. Vsaka izmed vrst imajo svoje prednosti in slabosti. Od vas pa je potem odvisno, kakšna okna bodo za vaš dom najbolj primerna.

lesena okna

Lesena okna

Ko se govori o oknih, morda lesena okna ne pridejo na prvo misel. Vendar ne spadajo okna iz lesa med bolj vzdržljive brez razloga. Okna iz lesa so masivna okna, ki spadajo med najboljše izolatorje. Ko se govori o lesenih oknih se ne sme izpustiti njihovih najboljših lastnosti, ki so prepustnost in izolacija. Ker je les naraven material, je to edina vrsta oken, za katere bi lahko rekli, da dihajo. To pomeni, da v notranjost spuščajo primerno količino zraka, ki omogoča dobro uravnavanje vlage v prostoru.

Prav tako veljajo okna iz lesa za odlične izolatorje. Tako zvočna, kot toplotna izolacija sta z lesenimi okni boljši. Zaradi tega se lesena okna velikokrat uporablja za hiše in druge objekte, ki so okolijsko bolj zavedni.

Ostale vrste oken

Tudi aluminijasta in PVC okna imajo svoje pozitivne lastnosti. Obe vrsti imata dolgo življenjsko dobo. V primerjavi z lesenimi okni sta morda materiala bolj odporna na vse zunanje vremenske vplive. V primerjavi z vsemi vrstami oken, se jih največ odloča za PVC okna. Razlog, da se veliko ljudi odloča za PVC okna je njihova cena. Ta okna spadajo med najcenejša. Je pa res, da vaša hiša ne bo nikoli zgledala tako prefinjena, kot če bi se odločili za lesena okna. Ne glede na vse, tako PVC, kot aluminijasta okna ponujajo zadovoljivo stopnjo izolacije. Vaša hiša bo tudi s temi vrstami oken dobro zadrževala toploto v prostoru in zmanjšala zvok iz zunanjosti.