Kostanjev med ima zelo značilen grenak okus, ker vsebuje veliko cvetnega prahu kostanja. Čebele tak med nabirajo, ko cvetijo kostanji v gozdovih in na poljih ter v nasadih kostanjev. Da je med pridelan iz kostanja zdrav in koristen, vedo vsi, zato je precej iskan in g ni prav veliko na trgi, saj je čas nabiranja takega medu precej kratek v letu. Najbolje si ga je zagotoviti takrat, ko je na razpolago, saj lahko kar nekaj časa počaka, ker gre za sladkorje, ki ne propadejo.

kostanjev med

Najboljši je domač slovenski kostanjev med, ki ga nabira kranjska čebela sivka. Naši čebelarji imajo dolgo tradicijo in znajo pridelati dober med za vse dni, ki pomagajo pri zdravju in prehladih. Temu medu ni nič dodanega in nima konzervansov, ker jih ne potrebuje. Vsestransko je uporaben za različne stvari na primer za sladkanje čaje, sladic, jedi, napitkov in tudi kot konzervans za jedi, marmalade in podobno.

Kostanjev med lahko uporabite za prehlade tako, da ga daste eno čajno žličko v topel čaj. Ne smete dati medu v vroč čaj, ker bo med zgubil vse zdravilne lastnosti, ki jih ima. Naj bo čaj le topel, toliko, da se med stopi. Lahko iz njega pripravite sirup za izkašljevanje ter blaženje bolečin v grlu in hripavosti ter draženja grla. To naredite tako, da v med zamešate malo limoninega soka, tko daj malo tekoč in to ližete po eno čajno žličko na dan.

Kostanjev med lahko  vedno namažete na kruh in ga jeste kot obrok skupaj z maslom na primer ali kar tako samo s kruhom, je nasiten in obrok poln energije, ki bo pozitivno vplivala na možgane. Kostanjev med bo pomagal, a boo možgani zaradi sladkorje, ki jih vsebuje bolje delovali in boste bolj pozorni ter zbrani.

Skrbno pa izberite pravega proizvajalca, da bo med res kakovosten in ne boste dobili nekega ponaredka ali med iz onesnaženih področij.