Glasba je velik del našega življenja, z njo pa so se ljudje ukvarjali že od prazgodovinskih časov. Arheologi so v jamah in nekaterih drugih najdiščih razkrili mnoge inštrumente. Najbolj pogost inštrument, ki so ga arheologi odkrili, je posebna flavta, ki je narejena iz živalske kosti. Čez tisočletja so se inštrumenti in pesmi razvijali od narodnih pesmi do klasičnih kompozicij.

Najbolj pogoste pesmi so bile o narodnih herojih. Tovrstne pesmi so se ustno prenašale iz generacije v generacijo. Pesmi so se začele zapisovati v srednjem veku, ko so izumili poseben zapis za note. To je posebna vrsta pisave v petih vrsticah ali pa več, kjer se note zapišejo na vrstice glede na njihovo tonsko višino. Glasba se drugače ne more zapisati.

Najbolj znana glasbenika tega obdobja in kasneje sta Beethoven in Mozart. Mozart in kasneje Beethoven sta zaznamovana kot dva izmed najbolj pomembnih glasbenikov 18. in 19. stoletja. Brez njih ne bi imeli klasičnih kompozicij, kot so Rekviem, Čarobna piščal in Simfonija številka 40 ali pa Simfonija številka 5 ali 9 ali pa Sonata za klavir št. 14. Te skladbe so ene izmed mnogih, ki so prepoznavne kot najpomembnejše pesmi v klasičnem žanru.

glasba

Kasneje na začetku 20. stoletja se je začela doba jazza. Jazz je glasba, ki vzame vire iz različnih glasbenih vrst in je imel velik vpliv na glasbene zvrsti, ki so se razvile po njem, kot so tako imenovane “Blues” in “Soul” ter “Funk” zvrsti. Jazz je pomagal tudi pri razvijanju Rocka in Rock & Roll zvrsti. Med najbolj znane skladatelje jazza spadajo: Miles Davis, Duke Ellington, John Coltrane, Charlie Parker in Herbie Hancock. Ti glasbeniki so prispevali znane skladbe, kot so, “All Blues”, “So What”, “Sophisiticated Lady” ter “In a Sentimental Mood”. Tovrstna glasba je dominirala velik del 20. stoletja.

Rock je postal zelo popularen v 50. letih prejšnjega stoletja. Najbolj znana skladatelja tistih časov sta bila Elvis Presley in Chuck Berry. Elvis je bil najbolj znan s skladbo “Hound Dog”, Chuck Berry pa z “Johnny B Goode”. Rock glasba se je nato razširila na nove zvrsti, kot so Punk, Heavy Metal in Alternative.

V 70. letih prejšnjega stoletja je postal zelo popularen tudi Pop. Najbolj znani pop izvajalci 70. let so bili ABBA, Elton John, Led Zepplin in David Bowie. Abba je s skladbo “Waterloo” zmagala Evroviziji leta 1974. Najbolj popularni skladbi Eltona Johna sta bili “Rocket Man” in “Tiny Dancer”. David Bowie je leta 2016 na žalost mnogih njegovih oboževalcev umrl. Za seboj pa je pustil popularne skladbe, kot so “Space Oddity” in “Heroes”.