Večina uspešnih maloprodajnih podjetij dnevno obdela veliko transakcij, včasih na tisoče, zato je blagajna uporabna, zanesljivo in sodobno pa dobite tukaj https://www.pospartner.si/products/doticni-sistemi. Blagajna ima več funkcij, saj preko nje lahko izdate račun in prodate izdelke ter spremljate zaloge. Za obvladovanje takšnega obsega se morajo fizična podjetja oborožiti z orodji, strojno in programsko opremo za nemoteno delovanje, za kar potrebujete sistem nakupnega mesta, blagajne ali prodajnega mesta (POS). Pravzaprav obstaja veliko ključnih razlik, ki bi vplivale na to, katero pot boste izbrali za svoje maloprodajno podjetje.

 blagajna
Uradna definicija pojma blagajna je poslovni stroj, ki ima običajno predal za denar, prikazuje znesek vsake prodaje in beleži znesek prejetega denarja. Blagajna beleži transakcije, ki se zgodijo v vaši trgovini in ustvarja evidenco denarja, ki prihaja in odhaja. Prav tako lahko izračuna in doda davke, ustvari potrdila in ponudi osnovno sledenje prodaji. Številne večje trgovine z živili in veleblagovnice uporabljajo blagajne. Registrske blagajne so od svojih zgodnjih ponovitev daleč napredovale. Zdaj imamo elektronske blagajne, ki jih običajno vidite v restavracijah. Medtem ko je osnovna blagajna nastavljena za obdelavo gotovinskih transakcij imajo novejše bolj robustne možnosti.
Na splošno stanejo registrske blagajne le nekaj sto evrov, a če želite dodatne funkcije, kot so čitalniki kreditnih kartic, skenerji črtne kode ali tehtnice, boste morali vložiti v dodatno strojno opremo. Prodajno mesto je opredeljeno kot kraj ali v povezavi z mestom (kot je blagajna), kjer je izdelek kupljen. Sistemi prodajnih mest so mehanizmi, s katerimi lahko trgovci in kupci izvajajo nakupe. V bistvu je POS kot blagajna na steroidih: uporabite ga lahko za upravljanje gotovinskih transakcij in počnete vse, kar bi naredil običajni register, poleg tega pa lahko dobite podrobnejše poročanje POS o teh transakcijah. Blagajna POS običajno ima vmesnik z zaslonom na dotik, ki ga zaposleni uporabljajo za upravljanje nakupov.
Sistemi POS so bili uvedeni v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se blagajne razvile v računalniške terminale POS, ki so lahko opravljali dodatne funkcije, kot sta obdelava kreditnih kartic in osnovno upravljanje zalog. Z leti je sistem POS postal naprednejši. Zdaj se številni POS terminali integrirajo z drugimi maloprodajnimi poslovnimi orodji, kot je programska oprema za upravljanje zalog, računovodstvo ali skladiščenje. Nekateri so dovolj robustni, da delujejo kot ukazni center za upravljanje maloprodaje, ki obravnava vse prodaje, inventar in upravljanje strank.