Sončne elektrarne uporabljajo sončne žarke za proizvodnjo električne energije. Solarni kolektorji so nameščeni na strehi stanovanjske hiše in jo oskrbujejo z zastonj električno energijo, kar si lahko pogledate tukaj https://sol-navitas.si/. Dve najpogosteje uporabljeni solarni tehnologiji za sončne elektrarne sta fotonapetostne elektrarne in solarni toplotni sistemi. Razlikujejo se glede na to, kako se sončna energija pretvori v električno.

sončne elektrarne
Fotovoltaične sončne elektrarne uporabljajo fotovoltaične celice (PV) pri pretvarjanju sončne svetlobe v uporabno električno energijo. Sončne fotonapetostne elektrarne delujejo na enak način kot majhne domače fotonapetostne plošče, razen v veliko večjem obsegu. PV plošče so izdelane iz polprevodniških materialov, običajno iz neke oblike silicija.
Najpogostejša korist sončne elektrarne je zmanjšanje onesnaženosti zraka. Proizvodnja električne energije iz fosilnih goriv lahko povzroči škodljive pline, ki poslabšajo kakovost zraka, ki ga dihamo. Uporaba sonca za pridobivanje več energije pomeni manj škodljivih emisij zaradi izgorevanja fosilnih goriv. Sončna energija lahko pomaga tudi pri proizvodnji električne energije na območjih z malo ali brez dostopa do električnih omrežij, kot tudi pri destilaciji vode v regijah z omejenimi zalogami čiste vode.
Dodatna prednost sončne elektrarne je izjemno nizek strošek vzdrževanja. Na splošno te elektrarne zahtevajo manj vzdrževanja kot druge energetske alternative. Komercialna sončna energija ima številne prednosti. Izkoristite sončno energijo in jo pretvorite v prave prihranke. Namestite sistem na vaš poslovni prostor še danes. Za več informacij o cenovno dostopnih alternativah fosilnim gorivom kontaktirajte podjetje zgoraj na povezavi.
Kot pika na i pa je dejstvo, da lahko izkoristite tudi nepovratna sredstva za to investicijo, ker jo podpirata država in občina. Investicija ni tako majhna, zato je tudi subvencija visoka in vam prihrani velik strošek ter skrajša dobo, ko boste imeli plus na računu na samo dve do tri leta. Vse vam naredijo mojstri na zgornji povezavi, od papirjev do izračunov, dovoljenj in izvedbe elektrarne, do prikopa na vaš sistem in v sistem javnega napajanja, kamor lahko elastiko prodate, če jo imate odveč in jo dobite, če vam jo zmanjka.