Ustanovitev podjetja je velik korak v naših življenjih. Zamislimo si nekakšno idejo in jo poskušamo vpeljati v svet v vlogi izdelka ali storitve, ki smo si jo zamislili. Postanemo lastnik podjetja, za katerega se moramo ob ustanovitvi odločiti kakšne vrste podjetja ali oblike  bi si želeli imeti v lasti.

ustanovitev-podjetja

Pri poslovni ideji je postopkov zelo veliko saj rabimo primerno znanje in razvoj, da bi lahko svojo idejo sploh spravili na trg. izdelek ali storitev, ki si jo zamislimo mora imeti nek potencial in prihodnost. Ustanovitev podjetja zahteva poslovno idejo pri kateri preverimo kakšno konkurenco že imamo na tem področju in kolikšna je ta konkurenca. Previdni moramo biti da za poslovne ideje ne predstavljamo nikomur saj v primeru velikega potenciala bi lahko prišlo do kraje ideje in uresničitve ideje na strani nekoga drugega.

Ko našo storitev ali izdelek ustvarimo in vpeljemo v promet moramo biti zelo pozorni na potencialne ponaredke, ki bi jih druga podjetja lahko spremenila in prodajala za manjšo ceno in vam s tem odvzela promet. Zato mora biti ideja resnično unikatna in dobro premišljena preden začnemo razmišljati o drugih stvareh in potencialih. Najbolj pogosta oblika podjetja je samostojni podjetnik ali “s.p”  ali odprtje družbe z omejeno odgovornostjo “d.o.o”. Ustanovitev podjetja in registracija za nove podjetnike je v zadnjih časih prišla do točke kjer je registracija zelo enostavna in brezplačna saj dandanes stroške postopka krije država. Registracijo podjetja lahko opravimo na eni izmed fizičnih točk kjer se nahaja organizacija ali ustanova, ki skrbi za takšne postopke. Za ustanovitev podjetja se dandanes odloča vedno več mladih potencialnih podjetnikov, ki si želijo uspeti na svojem področju in postati lastnik svojega podjetja saj so naveličani delati pod vodstvom drugih. Želijo si uresničiti sanje svojega otroštva ali družinske zapuščine, ki bi jo morda radi spremenili in pokazali svetu.