Ortodontsko zdravljenje je ključno za pravilen razvoj zob in čeljusti ter zagotavljanje zdravega in lepega nasmeha. Otroci se pogosto srečujejo s težavami, kot so nepravilno postavljeni zobje, neustrezen ugriz, prekrivanje zob in druge nepravilnosti, ki lahko vplivajo na njihovo samozavest in zdravje. Z obiskom portala www.otroski-ortodont.si pa boste dobili vse potrebne informacije, kako najhitreje do ortodonta.

Veliko staršev se sprašuje, ali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotavlja brezplačno ortodontsko zdravljenje otrokom. Odgovor na to vprašanje ni enostaven, saj obstajajo določeni pogoji in omejitve.

ZZZS v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja krije stroške ortodontskega zdravljenja samo v določenih primerih, ki se štejejo za medicinsko potrebne. V skladu z uradno politiko ZZZS je ortodontsko zdravljenje otrok krito, če gre za resne nepravilnosti, ki lahko povzročijo težave pri govoru, žvečenju hrane, obrazni estetiki ali so težave povezane z neustreznim ugrizom.

Otroski ortodont

Vendar pa je pomembno poudariti, da se pred začetkom ortodontskega zdravljenja otroka opravi temeljit ortodontski pregled, kjer se oceni resnost nepravilnosti. Na podlagi tega ortodont oceni, ali je zdravljenje potrebno iz medicinskih razlogov in ali je otrok upravičen do brezplačnega ortodontskega zdravljenja, ki ga krije ZZZS.

Pogosto se zgodi, da manjše nepravilnosti, ki ne povzročajo težav pri žvečenju ali govoru, ne spadajo med medicinsko potrebne in jih ZZZS ne krije. V teh primerih starši imajo možnost izbrati plačljivo ortodontsko zdravljenje v zasebnih ortodontskih ordinacijah, ki jih v Sloveniji ni malo.

Poleg tega je treba upoštevati, da obstajajo določene omejitve glede starosti otrok. ZZZS praviloma krije ortodontsko zdravljenje otrok in mladostnikov, vendar se mora zdravljenje začeti do 16. leta.

Na splošno je treba poudariti, da je ortodontsko zdravljenje naložba v otrokovo zdravje in samozavest, ne glede na to, ali ga krije ZZZS ali se odločite za plačljivo zdravljenje. Pravilna postavitev zob in čeljusti ima dolgoročne koristi.

V vsakem primeru je priporočljivo, da starši poiščejo nasvet zobozdravnika ali ortodonta in se informirajo o možnostih zdravljenja ter morebitnih stroških. Prav tako je priporočljivo, da starši redno spremljajo otrokov ustni razvoj in se čim prej posvetujejo z zobozdravnikom ali ortodontom, če opazijo kakršne koli nepravilnosti.