Podjetje Kovinoplastika Bled je eden uspešnejših podjetij, ki posluje že od leta 1964. Začeli so zgolj s tremi stroji za predelavo plastike, že takrat pa so poslovali z največjimi industrijskimi velikani kot so Elan, Eta, Podravka in še bi lahko naštevali. Zaradi stalne rasti podjetja so se zelo hitro razvijali in pokazala se je težnja po razvoju lastne orodjarske panoge. Več informacij o podjetju in dejavnosti si lahko preberete na dani povezavi ali pa v nadaljevanju besedila. Nadalje bomo tako nekaj več besed posvetili panogi, s katero se ukvarjajo – orodjarstvo. V podjetju Kovinoplastika Bled namreč izvajajo razvojne projekte in modelirajo nova orodja za vlivanje plastike.

Orodjarstvo je danes nepogrešljiva panoga v skoraj vseh industrijah od avtomobilske, farmacevtske, letalske, itd, ki se ukvarjajo z izdelovanjem izdelkov iz plastike, kovine in drugih materialov. Glavna dejavnost v podjetju Kovinoplastika Bled je izdelava orodja za vlivanje plastike. Vsa izdelana orodja pa so narejena po naročilu in po željah strank in so razvita s pomočjo najsodobnejših programov. Orodjarstvo je ključno za razvoj novih orodij in njihovo nadaljnje modeliranje. Celoten proces izdelave orodja temelji na različnih metodah, ki privedejo do ustreznih rešitev. Po izdelavi pa so ključne nadaljnje analize in 3D modeliranja. Vse skupaj pa pripelje do končnega produkta in njegove predstavitve naročniku. Pri izdelavi orodij je ključnega pomena kakovostna konstrukcija, ki pa je neizvedljiva brez sodobne računalniške in programske opreme in usposobljenih strokovnjakov.

Orodjarstvo je ključna panoga za industrijsko proizvodnjo, saj omogoča serijsko proizvodnjo produktov v sprejemljivem času in z manjšimi stroški. Zahteva pa ogromno znanja in veščin, predvsem na področju računalništva, novih tehnologij in informacijskih sistemov. Hkrati se je potrebno stalno izobraževati in spremljati najnovejše dosežke na področju orodjarstva in brizganja izdelkov iz plastičnih mas. Ključ do uspeha pri orodjarstvu je predvsem v izobraževanju in usposabljanju zaposlenih, zagotavljanje odličnih in kakovostnih storitev ter doseganje najprimernejših delovnih razmer. Orodjarstvo predstavlja panogo prihodnosti, saj omogoča inovativne rešitve, ki izpopolnjujejo in izboljšujejo celotno industrijo.