Kdor ima doma hišnega ljubljenčka, pa naj bo to pes, mačka, hrček ali kaj drugega, se bo najbrž strinjal s trditvijo, da je treba vsaki živali nameniti kar nekaj časa in pozornosti. Vsaka žival ima svoje potrebe, ki jih je treba zadovoljiti, zato je skrb za živali kar velika odgovornost. Pripomočki za male živali, kot so razne igrače, izdelki za nego ali za na sprehod nam sicer delo nekoliko olajšajo, še vedno pa smo mi tisti, ki smo za žival odgovorni in za katero moramo vsak dan znova lepo skrbeti.

male živali

Hišni ljubljenčki poskrbijo za kar nekaj veselja.

Zakaj so male živali tako priljubljene?

»Mami, oči, jaz bi imela kužka! Ga lahko dobim? Kaj pa hrčka ali ribico? Marsikateri starš se je najbrž našel v teh besedah, ki jih naši malčki velikokrat izrečejo. Ob njih starši ponavadi začnejo razmišljati o tem, ali ne bi bilo morda res dobro, da bi otrok imel kužka/ribico/muco…, saj bi se ob tem učil tudi odgovornosti, sočutja in skrbi za druge. A male živali niso zanimive le za otroke, tudi odrasli ljudje uživajo v njihovi družbi. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj?

Kuža ali muca sta za marsikoga del družine, prijatelja za igro, čuvaja, poslušalca, tolažba ali celo nadomestek za otroke. Ker so male živali ves čas okoli nas, nam nudijo tolažbo, ko smo žalostni, poskakujejo, ko smo veseli, izzivajo nas v igro in še na mnoge druge načine pritegujejo našo pozornost. Ob vsem tem pa se mora vsak lastnik živali zavedati, da je treba zanjo tudi dobro skrbeti in ji nuditi vse, kar potrebuje. Izbira hišnega ljubljenčka ne sme biti odvisna zgolj od tega, katera žival vam je všeč – pomisliti morate na primer tudi na svojo finančno situacijo, prostorsko razpoložljivost in čas.

male živali

Psi veljajo za človekovega najboljšega prijatelja.

Kako naj najdem pravega hišnega ljubljenčka zase?

Ko se odločate za nakup male živali, se prej dobro pogovorite sami s seboj ali z družinskimi člani. Odgovorite si na vprašanja, kot so: koliko časa bo moral biti hišni ljubljenček sam, kdo bo zanj skrbel, ko boste odšli na dopust (ali bi ga morda vzeli s seboj), radi hodite na sprehode, iščete hišnega ljubljenčka za vso družino, ste zelo urejena in pedantna oseba ali dopuščate nekaj kaosa, bi želeli s hišnim ljubljenčkom preživeti veli časa, ali naj bo kar se da samostojen … Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, boste tudi bolje vedeli, kateri hišni ljubljenček bi bil za vas najbolj primeren.

Psi, mačke, zajci, hrčki …

Da se boste lažje odločili, vam bomo sedaj na kratko opisali potrebe nekaterih malih živali.

Psi že od nekdaj veljajo za človekovega najboljšega prijatelja. So zvesti svojim lastnikom in jim radi sledijo na vsakem koraku, so pa tudi odlična tolažba, ko nam je hudo. Potrebujejo pa veliko pozornosti, treba jih je vzgojiti, peljati na sprehod in jim posvečati veliko pozornosti. Tudi stroški, povezani s pasjo hrano niso tako majhni, potem pa so tu še obiski veterinarja in drugi pasji dodatki.

male živali

Mačke za razliko od psov ne potrebujejo toliko pozornosti.

Mačke za razliko od psov ne potrebujejo toliko pozornosti, ne rabite jih trenirati ali peljati na sprehode. Potrebujejo pa hrano, škatlo s peskom, crkljanje in igranje. Če jo boste imeli v stanovanju, ji morate zagotoviti dovolj prostora in zabave, drugače se bo začela dolgočasiti.

Zajce imajo otroci zelo radi, sploh za božanje, a to zajcem ni preveč všeč. Najbolj udobno se počutijo v družbi drugih zajcev, zato jih je priporočljivo hraniti v paru. Z njimi nimate veliko dela, le kletko jim morate redno čistiti, jim dati sveže krmne rastline in prostor za gibanje.

Hrčki so aktivni ponoči, čez dan pa jih je bolj pustiti pri miru, zato so idealni za ljudi, ki pridejo domov šele zvečer in lahko nekaj pozornosti namenijo tem živalim.

Priljubljene male živali so tudi ptice, morski konjički, ribe in celo eksotične živali, na primer kače, pajki, želve in podobno. Te živali so morda nekoliko držaje in zahtevajo posebno hrano, zato o morebitnem nakupu vsaj dvakrat premislite, da se jih ne boste čez čas naveličali in malomarno spustili v naravo.