Vsaka hiša potrebuje kompresor, saj pride zelo prav, če kaj čistimo, za pištole za barvanje, polnjenje gum ali drugih stvari, ki se jih polni z zrakom pod pritiskom, čiščenje računalnika in še za marsikaj kar smo morda pozabili našteti. Kompresorje različnih zmogljivosti lahko nabavite na tej povezavi. Izbirate lahko med 25 ali 50 litrskimi kompresorji, odvisno od vaših potreb. Ne sposojajte si jih več od sosedov, saj kompresorje dobite že za ugodno in smiselno ceno, ki je dosegljiva vsaki denarnici in proračunu.

kompresor

Kompresor je takšna naprava, da lahko pod pritiskom iz sebe stisne zrak in deluje podobno kot nožna tlačilka, le da je vklopljen v elektriko in ima večjo moč, kot nožna tlačilka, ki je odvisna od naše moči. Dejansko se vsi s kompresorji srečujemo na bencinskih črpalkah, kjer imajo kompresorje za polnjenje pnevmatik in so avtomatski, tako da samo vtipkate pritisk, ki ga želite doseči v gumah in kompresor nato naredi vse sam, ko zasveti zelena lučka, je gotovo.

Hišni kompresor sicer ne deluje v obe smeri, sami opazujete številčnico in nehate polniti, ko dosežete želen pritisk, največkrat je to 1.5 bara, pri avtomobilskih gumah pa več, odvisno je od tipa vašega avtomobila in gume. Večji kompresorji imajo tudi stabilna kolesa, ker so precej težki, da se jih lahko lažje premika tja, kjer ga potrebujete.

Vsak, ki je kdaj imel kompresor doma, je ugotovil, kako zelo je ta naprava koristna, največkrat to ugotovimo, ko je treba napolniti prazno avtomobilsko gumo, samokolnico, kolo, žogo, blazino, hidrofor, centralno ali spihati računalnik in ko se priklopi na njega pištola, s katero lahko barvamo. Pri prodajalcu se pozanimajte za vaše potrebe, katerega boste izbrali, večjega ali malo manjšega. Če imate doma traktorje ali večja vozila, se gotov splača večjega ali pa če polnite kaj zahtevnejšega oziroma potrebujete še večjo moč. Za običajno gospodinjstvo pa zadostuje že manjši.