Katalizatorji so naprava brez katere danes v avtomobilskem svetu ne gre, saj skrbijo za to, da naš osebni avto ne zastrupi njegove celotne okolice. Ker so motorna vozila danes velik onesnaževalec, morajo njihovi izpušni sistemi priti opremljeni s katalizatorjem. Ta spremeni mnoge škodljive pline v nestrupene oziroma vsaj do neke mere zmanjša njihovo strupenost.

Katalizatorji so narejeni, tako da začnejo po nekaj minutah delovati. Vzrok za ta zamik je, da se morajo prvo dovolj segreti. Na kratkih vožnjah jih to naredi kar neuporabne, saj se ne bodo mogli dovolj segreti. Posledica tega je višja stopnja škodljivih plinov, ki so spuščeni v okolje. Stranski produkt motorja, ki deluje na notranje izgorevanje so plini kot so ogljikovodik, dušikov oksid in eden bolj strupenih, ogljikov dioksid. Katalizatorji imajo to nalog, da zmanjšajo njihovo vsebnost v izpustu na čim manj. Optimalno jim bo uspelo odstraniti kar okoli 90% teh plinov, in prav to jih naredi enega od glavnih delov našega osebnega vozila.

katalizatorji

Za čim boljše delovanje, so katalizatorji vgrajeni blizu motorja, saj se bodo tam najhitreje segreli. Po evropski direktivi morajo vsebovati minimalno 2 Lambda sondi. Naloga teh sond je, da skrbijo za dovod kisika in za pravilno razmerje med gorivom in zrakom. Sam katalizator je narejen iz številnih malih celic, katere bi lahko primerjali s satjem. Celice prekriva tanek sloj žlahtne kovine, kjer tudi prihaja do pretvarjanja škodljivih plinov v manj škodljive. Katalizatorji so sestavljeni it ohišja in sredice, kjer mora biti ohišje dovolj odporno, da zaščiti in prepreči poškodbe sredice.

Če gre vse po sreči, vam menjava katalizatorja ne bo nikoli potrebna. Katalizatorji imajo po večini dolgo življenjsko dobo, vendar se lahko zgodi, da ga boste vsaj enkrat menjali, kar pa ni tako grozovito visoka številka. Pomembno je, da deluje saj se s tem onesnaženje okolja občutno zmanjša, vaš avto bo pa prav tako bolje deloval.