Alzheimerjeva bolezen je oblika demence, pri kateri sta v ospredju prizadetost spomina, mišljenja in obnašanja. Obiščite Nevrocenter, kjer vam lahko pomagajo. Alzheimerjeva bolezen je progresivna bolezen, kar pomeni, da simptomi postopno napredujejo in sčasoma bolniku onemogočajo samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti.
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence. Pojem demenca označuje skupino bolezni, katerim je skupen upad kognitivnih funkcij, to so spomin, razmišljanje, zaznavanje, predstavljanje, domišljija, govorjenje, delovanje, načrtovanje, reševanje problemov, pozornost, čustvovanje itd.

Alzheimerjeva bolezen
Alzheimerjeva bolezen ni normalen del staranja, čeprav je najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek bolezni starost. Običajno se pojavi po 65 letu starosti, se pa lahko pojavi tudi že prej. Za zdravljene te bolezni ne poznajo zdravila, bolezen je progresivne narave. Kar pomeni, da z leti napreduje, običajno se pojavijo blagi znaki motenj spomina, z leti pa lahko napreduje do te mere, da človek izgubi sposobnost govora.
Ena izmed možnosti nemedikamentoznega zdravljenja bolezni je tudi transkranialna pulzna stimulacija, ki jo izvajajo v Centru fizioterapije Ljubljana. Uporabljajo jo pri bolnikih, z blago do zmerno boleznijo. Cilj zdravljenja s transkranialno pulzno terapijo je spodbujati ter ohranjati duševne sposobnosti ljudi.
Transkranialna pulzna stimulacija temelji na akustičnih impulzih, ki jih uporabljamo za stimulacijo predelov možganov, ki so pri demenci najbolj prizadeti. Tako spodbujajo tvorbo novih krvnih žil v možganih, kar pa olajša regeneracijo možganskih celic. Pri TPS® terapiji se povečajo prepustnost celičnih sten in metabolična aktivnost, spodbuja se nevromodulacija CŽS.
Terapija je neboleča, varna in enostavna. Običajno traja 30 minut, terapevtski paket obsega 6 terapij, izvedenih v dveh tednih. Po zaključku osnovnega terapevtskega programa se priporočajo obnovitvene terapije enkrat mesečno. Poudariti pa je treba, da tudi s transkranialno pulzno stimulacijo bolnika ne morejo ozdraviti demence, lahko pa poskušajo preprečiti napredovanja bolezni in ohranjajo določen nivo funkcioniranja posameznika. Alzheimerjeva bolezen je kompleksna bolezen, za katero trenutno ne poznajo zdravila, ki bi ustavilo napredovanje in povrnilo izgubljeno možgansko funkcijo.