Ste morda že slišali za kandido? Kandida je neke vrste okužba in sicer gljivična. Vsekakor, ko slišimo nekaj o gljivičnih okužbah, si s tem ne želimo mazati rok. Je pa pomembno, da razumemo in prepoznamo gljivična oboljenja, ter tudi kako jih preprečiti ter odpraviti. Kandida ima lahko več različnih pojavov, menda jih poznamo preko dvesto, vendar se pri človeku pojavlja nekih osem različnih kandid. Kandida se, kar precej hitro razmnožuje s tem pa povzroča nemalo preglavic vsakemu, ki se s tem problemom spopada. Kandida je sicer ves čas prisotna v našem telesu, vendar v nekem omejenem številu. Imamo jo v črevesju, kjer se za svoj prostor pod soncem bojuje s številnimi drugimi bakterijami, ko kandida prevlada lahko to povzroča obolenja, ki s enajvečkrat zdravijo z antibiotikom.

Glivično oboljenje oziroma kandida je zelo nevrna tudi za ženske, oziroma bolj kot nevarna sila neprijetna izkušnja, ki jo izkusi več kot polovica vseh žensk. Kandida namreč napade tudi nožnico, ki se zaradi napada kandide vname. Sicer, naj vas ne skrbi. Vneta nožnica zaradi kandide ni nevarna in ne bo vplivala na vaše zdravje, je le zgolj sila neprijetna saj povzroča srbenje. Takrat Vam priporočamo, da še posebno skrbno skrbite za nego intimnega predela, posežete lahko pa tudi po kakšni krmei, ki vam jo bo predpisal ginekolog, zdravnik ali v lekarni. Poleg spolnega uda pa kandida lahko napade tudi našo ustno votlino. Če ste zdravi, potem vam kandida ne bo predstavljala posebnih novih težav, pri mlajših otrocih, ki še nimajo dodobra razvitega obrambnega imunskega sistema in pri starejših osebah pri katerih je ta imunski sistem že rahlo slabši pa povzroči glivično vnetje ustne sluznice, še posebej pozorni moramo biti pri novorojenčkih, ki so na ta obolenja še bolj občutljivi.

Eno izmed resnejših kandid pa je tista, ki prodre v naš krvni obtok. Ta je lahko v določenih primerih tudi smrtonosen, četudi je ta oblika kandida zelo redka.