Trebnje je zelo majhno mesto na Dolenjskem, čez njega pa teče reka Temenica. Mesto Trebnje je zelo lepo in polno narave pa čeprav je majhno, je popolno za sprehajanje po vinskih goricah, kraških jamah, zelo zanimiv pa je ogled Tudi galerije Trebnje http://www.galerijatrebnje.si v kateri se nahajajo najrazličnejše zanimivosti Umetnikov iz njihove okolice. Galerija Trebnje je bila ustanovljena leta 1971 z namenom, da bo varovala, dokumentirala, hranila, komunicirala in poučevala naivne umetnosti. Njeni prostori so se najprej nahajali v Osnovni šoli, kjer se je od tam naprej preselila v župnišče, sedaj pa ima svoj prostor. Njena dela in zbirke so bila razsvetljena po celi Sloveniji in tudi v tujini.

Trebnje

Res je, da je Trebnje majhne mesto in da večina ljudi za njega ne ve, vendar so se v njem rodili tudi veliki znani ljudje kot so na primer Friderik Baraga, Pavel Golia, France Tomšič, Ivo Tavčar in lahko bi jih še naštevali. Znani so bili po njihovem novinarstvu, jezikoslovju, zdravljenju in tako naprej. Galerija Trebnje pripravlja tudi razne dogodke in omogoča osnovni poli ogled njihove razstave, da se malo bolj poučijo o njihovem mestu ter se zavedajo, da glede na to kako majhno je njihovo mesto imajo toliko lepih znamenitosti.

Zadnje nekaj let so galerije postale kar zanimive, prav tako pa imamo različne vrste galerij. Ljudje se zavedajo, da glede na velikost naše države imamo veliko zanimivih znamenitosti po katerih smo znani, da bo bilo škoda, če se nebi pozanimali kaj o njih. Narejene sto tudi galerije za ljudi, ki bi radi postali malo bolj znani. Take galerije lahko ponavadi obiščete zastonj. Torej, če vas zanima še kaj več mogoče o znamenitostih, ki se nahajajo v majhnem mestu Trebnje, lahko obiščete njihovo galerijo in se sprehodite po njen nato pa še po mestu in se ustavite na kakšni kavici, ter občudujete okolico.