Grafično oblikovanje je proces ustvarjanja različnih grafičnih elementov za različne namene. V vsakem podjetju se začne z oblikovanjem logotipa. Pogovarjali smo se z oblikovalcem logotipov Aljošo, ki je del ekipe spletnega portala Izdelava logotipa, kjer se ukvarjajo z oblikovanjem logotipov, celostnih grafičnih podob, spletnih strani in tudi drugih elementov reklamnega gradiva, kot so kuverte, dopisni papir, plakati, brošure ipd.

Aljoša nam je v začetku razgovora poudaril, da je pri oblikovanju zelo pomemben občutek za estetiko, ki ga imaš ali pa nimaš. Sam ga je podedoval po mami in tega je zelo vesel, zato se je v zadnjih letih oblikovanju zelo posvetil. Pravi, da se občutek za estetiko najbolj opazi pri izdelavi spletnih strani. Na spletu najdete številne strani, ki so milo rečeno grde. Bodisi gre za neusklajenost barv, razmikov in napačne uporabe različnih elementov, ki so nametane skupaj.

grafični oblikovalec

Samo grafično oblikovanje logotipa zahteva tudi temeljit pogovor s stranko. Šele na podlagi pogovora se začne delo s produkcijo oblikovanja. Pri izdelavi logotipa se uporabljajo različne metode za združevanje slik, besed in simbolov. Tako logotip deluje kot celota, s katero stranka svojim kupcem prikaže vizualno predstavitev idej in sporočil. Grafični oblikovalec pri oblikovanju lahko uporabi različne tipografije (pisave), ki jih je na spletu resnično veliko.

Aljoša nam je še povedal, da se vse začne pri izdelavi logotipa. Z definiranjem barv, pisave in sporočilom se ustvari temelj na podlagi katerega se lahko kasneje izoblikuje spletna stran, in ostali materiali podjetja. Priporoča, da se stranke odločijo za enostaven logotip, ki se ga enostavno zapomni in je brezčasen. Včasih se zgodi, da bi stranke z logotipom želel povedati veliko stvari naenkrat, kar na koncu ne prinese najboljše rešitve.

Za konec lahko zapišemo, da na spletu doma in v tujini lahko najdete na tisoče različnih grafičnih oblikovalcev, ampak nas je Aljoša prepričal, da mu gre zaupati. Njegove reference so predstavljene na portalu in si jih lahko pogledate tudi sami. Pravi, da so pri njih tudi cene za oblikovanje zelo poštene in vnaprej znane vsakemu naročniku grafičnega oblikovanja.